Składniki:

👉🏻4 łyżki płatków jaglanych
👉🏻dwie łyżki gęstego kefiru
👉🏻dwa jajka
👉🏻szczypta sody lub proszku do pieczenia
👉🏻garść jagód
👉🏻płaska łyżeczka erytrytolu
 
Blendujemy wszystko i formujemy na patelni małe placuszki. Polewamy płynnym masełkiem orzechowym
 
MAKRO: W34,T22,B30 ok 450 kcal
 

Skąd nazwa placuszków?

Wyciąg z borówki znajdziemy na aptecznej półce w prawie każdym suplemencie skierowanym dla osób narzekających na jakość widzenia😊😊 poniżej wyjaśnię dlaczego…
 
Owoce Borowki czernicy (Vaccinium myrtillus L.) wprowadzane są do diety przede wszystkim ze względu na swój silny charakter antyoksydacyjny. Takich zmiataczy wolnych rodników w borówkach jest naprawdę sporo. Ale skupmy się na podstawowych- Znajdziemy w nich liczną grupę flawonoidów,do których zaliczamy antocyjany, czyli barwniki roślinne, nadające charakterystyczny kolor owocom. To dzięki nim regularne spożywanie tych owoców podnosi odporność organizmu i zapobiega infekcjom. Wysoki poziom antocyjanów, neutralizujących wolne rodniki, powoduje, że borówka powstrzymuje starzenie się organizmu i traktowana jest jako ważny składnik diety antynowotworowej.
Właśnie ze względu na obecność antocyjanów surowiec wykazuje działanie uszczelniające na naczynia krwionośne i poprawiające mikrokrążenie – szczególnie w obrębie oka. Poprawia regenerację barwnika wzrokowego – rodopsyny. Stąd jego działanie polegające na poprawie zdolności widzenia, szczególnie w nocy. Ten pozytywny wpływ na wzrok odkryto podczas II Wojny Światowej. Lotnicy, którzy spożywali w ramach przydziałowego prowiantu dżem z owoców borówki czernicy lepiej widzieli o zmroku. Dziś wiemy, że owoce warto stosować pomocniczo w leczeniu zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej. Borówki wzmacniają kolagen, a co za tym idzie wszystkie tkanki łączne. Jest to ważna cecha dla osób zagrożonych jaskrą, wynikającą z wysokiego ciśnienia śródgałkowego.
 
W farmacji stosuje się tez suszone owoce, które dzięki obecności garbników wykazuje działanie przeciwbiegunkowe. Te same substancje warunkują jego zewnętrzne działanie ściągające.
 
Surowiec ma również działanie przeciwkrwotoczne, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.
 
Niebieskie jagody pomagają również obniżyć zły cholesterol, mają także dobroczynny wpływ na funkcjonowanie mózgu, przewodu pokarmowego, układu moczowego.
 
Borówki mają dużą zawartość witamin K i C oraz mniejszą witamin E i B6. Są również doskonałym źródłem manganu i błonnika.
 

Dodaj komentarz