Pasta Alfredo. Moc płatków drożdżowych.

Płatki drożdżowe to świetny wzmacniacz smaku i zagęszczacz. Można powiedzieć, że to zdrowy zamiennik glutaminianu sodu– podobnie jak on, pomogą wyostrzyć smak potrawy. Ale w przeciwieństwie do niego- wzbogacają też jej wartość odżywczą.

Pamiętaj, że płatki drożdżowe nieaktywne to NIE to samo co drożdże piekarskie czy też suszone drożdże, które można stosować do wypieków.

Dzięki procesowi dezaktywacji, którym poddawane są drożdże w trakcie produkcji, płatki drożdżowe są całkowicie bezpieczne dla zdrowia. Nie ulegają fermentacji w przewodzie pokarmowym. Nie powodują zatem – tak jak zwykłe drożdże piekarskie czy browarne – wzdęć, odczucia pełności czy odbijania. Nie powodują przerostu drożdży w organizmie po ich spożyciu. Jednak płatków drożdżowych nie mogą spożywać osoby z uczuleniem na drożdże.

Płatki drożdżowe są bogate w składniki odżywcze, ale zawierają bardzo mało tłuszczu. To praktycznie samo białko i błonnik.

Wśród właściwości płatków drożdżowych wymienia się:

  • mają funkcje immunomodulacyjne – miedzy innymi dzięki zawartości beta 1,3 glukanu- płatki drożdżowe skutecznie wspierają nasz układ odpornościowy,

  • wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu oraz zmniejszają ryzyko raka

  • działają antybakteryjnie i antywirusowo
  • Tak samo jak zwykłe drożdże, zawierają całą gamę witamin z grupy B. Poprawiają dzięki temu wygląd włosów, skóry i paznokci. Ponadto, dzięki zawartości witamin B5 i B7, opóźniają proces starzenia się skóry i wyrównują jej koloryt, natomiast dzięki niacynie witaminie B3) są skuteczne w walce z trądzikiem

  • pomagają utrzymać naturalną florę jelit oraz wątroby

     

  • Mają duży wpływ na układ nerwowy. Można więc stosować je jako odtrutkę na stres, przy spadkach nastroju, koncentracji, nerwowości, a nawet bezsenności.

  • poprawiają trawienie i korzystnie wpływają na układ pokarmowy– drożdże nieaktywne mają zastosowanie w przewlekłych biegunkach, ponadto ograniczają rozwój bakterii gnilnych w jelitach. Podkreśla się również, że jest to produkt idealny dla osób z nietolerancją laktozy

  • korzystne dla kobiet w ciąży – drożdże nieaktywne zawierają kwas foliowy, odpowiedzialny za prawidłowy wzrost i funkcjonowanie wszystkich komórek organizmu

U mnie znalazły zastosowanie przeeze wszystkim do:

  • sosów, idealnie go zagęszczą
  • zapiekanek – nadadzą posmak sera,
  • zup (jako wzmacniacz smaku i zabielacz),
  • do past kanapkowych, tart warzywnych, farszu jako zastępstwo soli kuchennej,
  • kanapek – wystarczy nimi posypać kromkę,
    kotletów roślinnych (również zamiast panierki),
  • makaronów- zamiast parmezanu, jako posypka

Pasta Alfredo

Składniki

  • 75 g dowolnego makaronu (w oryginalnym przepisie fettuccine)
  • 100 ml dowolnego mleka
  • 3 duże łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • pomidorki koktailowe
  • sól, pieprz, oregan
  • gałka muszkatołowa- duża szczypta
  • czosnek, świeża bazylia

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy al dente. Na patelni na niewielkiej ilości masła podsmażamy czosnek.  Dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe i smażymy razem przez chwilę.

Do 100 ml mleka dodajemy płatki drożdżowe, gałkę muszkatołową. Mieszamy i wylewamy na patelnie, doprawiamy i zostawiamy na patelni na około 2 minuty mieszając co chwila. Dodajemy makaron i posiekaną bazylię.  

 

 

Dodaj komentarz