Odkwaszające naleśniki z dyni
Jest lekko strawna. Ze względu na niską kaloryczność (30 kcal/100 g dyni) można ją jeść praktycznie w każdych ilościach! Dynia ma także niski indeks glikemiczny i spożywanie jej przetworów obniża poziom glukozy we krwi dlatego zalecana jest diabetykom. A więc na takie naleśniki z dyni może sobie pozwolić nawet osoba zmagająca się z cukrzycą.


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Puree z dyni przełóż do miski, dodaj jaka, sól i mleko, następnie zmiksuj. Gdy składniki się połączą, dodawaj stopniowo mąkę. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji ciasta smaż naleśniki na rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor.
Naleśniki dyniowe świetnie smakują zarówno na słodko albo wytrawnie.
SKŁADNIKI:
140 g puree z dyni
To nie jedyny powód dla którego dynia może być stosowana w leczeniu schorzeń nerek. To warzywo jest bogatym źródłem potasu, który reguluje gospodarkę wodną organizmu i tym samym wspomaga funkcjonowanie nerek. Poza tym dynia działa moczopędnie. Co ciekawe, dynia praktycznie całkowicie pozbawiona jest sodu. Pomaga zatem w odchudzaniu i leczeniu nadciśnienia.


CO JESZCZE?
WSPRACIE UKŁADU IMMUNOLOGICZNEGO – ze względu na zawartość witamin C i E, cynku i selenu
WSPARCIE DLA PROSTATY
Fitosterole i cynk zawarty w pestkach dyni mają działanie ochronne przed powiększeniem gruczołu prostaty. Poprawiają też sprawność seksualną oraz żywotność plemników
DZIAŁANIE PRZECIWPASOŻYTNICZE
Dzięki zawartości kukurbitacyny świeże pestki dyni pomagają pozbyć się owsików, tasiemca i innych pasożytów.
DYNIA JAKO ŹRÓDŁO WITAMIN Im kolor miąższu intensywniejszy, tym więcej w nim witamin.Obecna w dyni niacyna (witamina B3) jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Dynie zawierają ich stosunkowo dużo witaminz grupy B- B1, B2,oraz mnóstwo beta-karotenu, który w organizmie przekształca się w witaminę A.



