Bardzo szybkie do wykonania!

SKŁADNIKI:

-Tłusty rodzaj twarogu (albo zwykły, tłusty albo tak jak ja – wybrałem opcję serka włoskiego (14% tłuszczu)
– 2 jaja
– szczypta soli
– 50 g babki płesznik
– łyżyczeka sody oczyszczonej
– można dodać siemię lniane, słonecznik- wg uznania

SPOSÓB ORZYGOTOWANIA:

Wszystkie składniki mieszamy na gładką masę, aby bułeczki były pulchniejsze – wystarczy je zblendować.

Odstawiamy całą mieszankę na 10 minut (błonnik zawarty w babce jajowatej/siemieniu) musi zacząć wiązać naszą jajeczno-serową masę.

Formujemy cztery kuleczki, i rozkładamy je na papier do pieczenia posmarowany olejem kokosowym. Całość zapiekamy w piekarniku o temp. 180’C przez 15 minut, później zakręcamy do temperatury 150’C na 10 minut.

KCAL (w jednej bułce) : 186 MAKRO: B13, W2,5 (błonnik),T 14

Ja babkę zamówiłam sobie ,,u siebie” w aptece za 100 g/Ok 7 zł – firmy flos. Ale mozecie kupić ja tez w dziale ze zdrowa żywnością w sklepie. . . .

Babka plesznik to przede wszystkim źródło błonnika wspomagającego trawienie – w 100 g nasion babki płesznika jest go aż 68g! Glownie dlatego z pomocą babki płesznika można obniżyć swoją wagę -znacznie zmniejsza uczucie głodu, ogranicza wchłanianie tłuszczów i przyspiesza procesy przemiany materii. To tez doskonały środek na zaparcia. Ponadto, babkę płesznik używa się do likwidowania bolesnych dolegliwości związanych z hemoroidami, chorobą wrzodową i jelitem drażliwym. . Poza tym, skladnik nasion- aukubina ma działanie przeciwzapalne, bakteriobójczym i przeciwwirusowe.

Dodaj komentarz