NIEBEZPIECZNE POŁĄCZENIE LEKÓW Z SERAMI.
Co to jest efekt serowy?
Grillowany camembert.
Ser camembert ma sporo zalet.
podobnie jak inne sery, jest cennym źródłem pełnowartościowego białka, które pełni funkcje budulcowe i funkcjonale w organizmie. Ponadto białko zwiększa uczucie sytości, tym samym zmniejsza apetyt. Jest także cennym źródłem wapnia i fosforu, które stanowią podstawowy budulec kości i zębów.
Sery te są również bogatym źródłem witaminy A, witamin z grupy B, a w szczególności witaminy B2 oraz witamin D, E i K (rozpuszczalnych w tłuszczach).
Są źródłem tyrozyny, aminokwasu, który ma wpływ na poziom dopaminy, a w efekcie wpływa na dobre samopoczucie.

To teraz przejdźmy do wad. Wiele gatunków serów dojrzewających, do których zalicza się camembert, cheddar, brie i ementaler zawiera jeszcze jeden składnik- aminę biogenną- tyraminę.
To ona jest odpowiedzialna za tzw efekt serowy- czyli niebezpieczne interakcje pewnej grupy leków z produktami właśnie bogatymi w tyraminę. Na czym polega?
to jeden z przykładów i dowodów na to, jak niebezpieczne mogą być połączenia leków z żywnością
- Moklobemid- lek przeciwdepresyjny (Aurorix, Mobemid, Mocloxil, Moklar), (Segan, Deprenyl)
- Selegilina stosowana w leczeniu choroby Parkinsona (Jumex, Segan, Selerin, Selgin),
- leki przeciwbakteryjne z furazolidonem (Furazolidon)
- leki przeciwgruźlicze, w których występuje izoniazyd (Isoniazidum, Rifamazid).
Inne produkty bogate w tyraminę, to tofu, , rodzynki, figi, bardzo dojrzałe banany i awokado, wędzone ryby, kiełbasy, wątróbki i pasztety, kiszona kapusta, bezalkoholowe piwo i czekolada.

GRILLOWANY CAMEMBERT Z SOSEM ŻURAWINOWYM

- Ser pleśniowy naturalny (camembert)
- Garść rukoli
- Orzechy nerkowca
- czarne oliwki
- pomidorki koktajlowe, kukurydza (ulubione warzywa)
- 1 łyżka żurawiny
- łyżeczka oliwy z oliwek
- łyżka octu balsamicznego

