NIEBEZPIECZNE POŁĄCZENIE LEKÓW Z SERAMI.
Co to jest efekt serowy?

Grillowany camembert.

Ser camembert ma sporo zalet.

podobnie jak inne sery, jest cennym źródłem pełnowartościowego białka, które pełni funkcje budulcowe i funkcjonale w organizmie. Ponadto białko zwiększa uczucie sytości, tym samym zmniejsza apetyt. Jest także cennym źródłem wapnia i fosforu, które stanowią podstawowy budulec kości i zębów.

Sery te są również bogatym źródłem witaminy A, witamin z grupy B, a w szczególności witaminy B2 oraz witamin D, E i K (rozpuszczalnych w tłuszczach).

Są źródłem tyrozyny, aminokwasu, który ma wpływ na poziom dopaminy, a w efekcie wpływa na dobre samopoczucie.

To teraz przejdźmy do wad. Wiele gatunków serów dojrzewających, do których zalicza się camembert, cheddar, brie i ementaler zawiera jeszcze jeden składnik- aminę biogenną- tyraminę.

To ona jest odpowiedzialna  za tzw efekt serowy- czyli niebezpieczne interakcje pewnej grupy leków z produktami właśnie bogatymi w tyraminę.  Na czym polega?

Efekt serowy, czyli ostrożnie przy DEPRESJI
 
Tyramina jest metabolizowana przez enzym- monoaminooksydazę (w skrócie- enzym ten rozkłada tyraminę) a leki z grupy IMAO blokuję aktywność tego enzymu. W efekcie tyramina nie ulega rozkładowi i  może dojść do niebezpiecznego zwiększenia jej stężenia w organizmie. Skutkiem tego jest pobudzenie układu adrenergicznego, co z kolei prowadzi do wzrostu ciśnienia tętniczego krwi, pobudzenia psychoruchowego, przyspieszenia akcji serca (tachykardii), zapaści, rozszerzenia oskrzeli oraz źrenic. W ciężkich przypadkach może dojść do udaru krwotocznego mózgu, śmierci czy śpiączki.
 
Tyczy się to tylko leków z grupy IMAO- w Polsce są dwa zarejestrowane:
 
  • Moklobemid- lek przeciwdepresyjny (Aurorix, Mobemid, Mocloxil, Moklar), (Segan, Deprenyl)
  • Selegilina stosowana w leczeniu choroby Parkinsona (Jumex, Segan, Selerin, Selgin),
Inne leki wywołujące ,,efekt serowy”:
  • leki przeciwbakteryjne z furazolidonem (Furazolidon)
  • leki przeciwgruźlicze, w których występuje izoniazyd (Isoniazidum, Rifamazid).
Uważaj przy NADCIŚNIENIU!
 
Mimo wszystko ser pleśniowy to przede wszystkim tłuszcze- głównie nasycone. Spożywane w nadmiarze mogą być przyczyną występowania chorób serca i układu krążenia. Sery pleśniowe zawierają tez sporo sodu, więc osoby cierpiące na nadciśnienie lub narzekające na problemy z zatrzymywaniem wody w organizmie również powinny ograniczyć jego spożywanie.
Kiedy jeszcze uważać?
 
Tyramina może być przyczyną ataków migreny u podatnych na to schorzenie osób.
 
Sery pleśniowe mają sporo histaminy, którą ostatnio podejrzewa się o pogarszanie stanu zdrowia wszystkich alergików
 
Produkty bogate w tyraminę nie powinny być również spożywane przez kobiety w ciąży, ponieważ związek ten nasila skurcz mięśni macicy, co może wywołać przedwczesny poród lub prowadzić do poronienia. Ponadto ser camembert otrzymywany z mleka niepasteryzowanego niesie ryzyko zakażenia bakterią Listeria monocytogenes.
 
Skupiając się na pozytywnych walorach serka camembert przy braku przeciwwskazań- warto go wprowadzić do swojego menu. U mnie najczęściej gości w  wersji grillowanej na sałatce. Jestem pewna, że go pokochacie w takiej odsłonie ☺️
 


GRILLOWANY CAMEMBERT Z SOSEM ŻURAWINOWYM

Składniki:
 
  • Ser pleśniowy naturalny (camembert)
  • Garść rukoli
  • Orzechy nerkowca
  • czarne oliwki
  • pomidorki koktajlowe, kukurydza (ulubione warzywa)
Sos:
  • 1 łyżka żurawiny
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • łyżka octu balsamicznego
 
 
Przygotowanie:
 
Serki pieczemy na grillu do czasu, aż miejscami zbrązowieją. Nerkowce rozdrabniamy i prażymy na patelni. Zgrillowany serek układamy na talerzu wyłożonym rukolą. Polewamy sosem (mieszając wszystkie składniki), posypujemy prażonymi nerkowcami.

Dodaj komentarz