Danie idealne- niesamowicie lekkie i bardzo zdrowe, banalne i szybkie w przygotowaniu.

SKŁADNIKI:

??150 g piersi kurczaka
??50 g makaronu sojowego
??jarmuż (dowolna ilość)
?? czosnek, ulubione przyprawy (polecam gotowa mieszankę czosnku i suszonego pomidora)
??łyżeczka oliwy z oliwek
??orzechy (łyżeczka)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oliwy z oliwek- kładziemy pokrojonego w paski kurczaka. Obficie posypujemy ziołami, solą i pieprzem i smażymy na dużym ogniu aż się zarumieni. Gdy zdejmiemy kurczaka – na tej samej patelni podsmażamy orzechy (możemy dodać odrobine wody) Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. W oddzielnym garnku gotujemy wodę. Jarmuż wkładamy na dwie minuty lub dusimy na patelni. Możecie tez jeść surowy po wcześniejszym ,,zmasowaniu” liści :)) Całość wykładamy na talerz i posypujemy podpieczonym orzechami. Polecam skropić sosem sojowym. Oczywiście możecie jeść z dodatkiem dowolnych warzyw.

Całość: Ok. 490 kcal
Makro: B 45, T15, W43

Taki obiadek ma sporo zalet. Po pierwsze zastosowanie makaronu sojowego, który charakteryzuje się niską kalorycznością. Poza tym, makaron sojowy zawiera bardzo niewiele tłuszczu a dużo białka (nawet dwukrotnie więcej w porównaniu z makaronem ryżowym czy gryczanym). Jest świetny dla osób na diecie bezglutenowej. Ze względu na swój niski indeks glikemiczny, i fakt, że zapobiega skokom poziomu cukru w organizmie, jest także polecany diabetykom.

Taka ciekawostka – polska nazwa handlowa jest trochę myląca, gdyż makaron ten nie jest produkowany z soi, lecz najczęściej ze skrobi fasoli mung i skrobi ziemniaczanej.

No i zaleta numer dwa JARMUŻ?

Chyba trwa na niego moda -ale to dobrze?Jarmuż to jedna z najzdrowszych i najbardziej odżywczych roślin na świecie.

Blonnik występujący w jarmużu przyspiesza przemianę materii i reguluje procesy trawienne organizmu. Jarmuż to źródło chlorofilu, dzięki temu spożywanie go odkwasza organizm.

Zawiera tak dużo żelaza że często nazywany jest „nową wołowiną” i polecany przy anemiach.

Powinien być nieodłącznym elementem diety w prewencji i leczeniu osteoporozy ze względu na znaczną zawartość wapnia. Zawiera go więcej niż mleko!!

Dzięki wysokiej zawartości wapnia oraz potasu dieta bogata w jarmuż wspomaga regulacje ciśnienia tętniczego krwi.

Jest bogatym źródłem witamin: K, A oraz C.

Jarmuż zawiera związek sulforafan – silny przeciwutleniacz, który chroni przed rozwojem nowotworów, dezaktywuje wolne rodniki. Dlatego tak często jamróż dodaje się do koktaili typu detox. Sulforafan zapobiega tez wrzodom żołądka i działa niszcząco na bakterie układu pokarmowego, w tym również na Helicobacter Pylori.

Wykonując dania z jarmużem pamiętajcie, że nie powinno się go poddawać zbyt długiej obróbce cieplnej, aby zachować wszystkie jego wartości odżywcze. Jak będziecie gotować jarmuż na parze – to przez dosłownie 3-4 minuty. Dlatego najlepiej dodawać go do dań na koniec, albo spożywać w surowej postaci. . .

Uwaga! Jarmuż tak jak buraki, szpinak czy rabarbar zawiera szczawiany. Z tego też względu powinny unikać spożywania go osoby z kamicą nerkową. Ponadto jarmuż posiada goitrogeny (substancje obniżające poziom jodu we krwi). Nie jest więc zalecane spożywanie go przez osoby posiadające problemy z tarczycą. Regularne spożywanie jarmużu mogłoby doprowadzić do przerostu tarczycy.

Dodaj komentarz