KOPYTKA Z DYNI Z PESTO Z RUKOLI :

  • 500 g puree z pieczonej dyni
  • 150 g mąki gryczanej (plus pół szklanki do podsypania)
  • 150 g skrobi ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • szczypta gałki muszkatołowej 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Do miski wrzuć puree z upieczonej dyni, mąki, gałkę muszkatołową i sól. Całość zagnieć w jednolite ciasto (UWAGA! Ciasto ma zupełnie inną konsystencję niż typowe ciasto na kopytka- jest ono bardziej lepkie  )

Następnie za pomocą łyżki przełóż  najpierw ¼ powstałego ciasta na oprószoną mąką gryczaną stolnicę. Posyp ciasto niewielką ilością mąki i uformuj z niego podłużne rolki o szerokości ok 2 cm.
Przy użyciu noża wycinaj skośne kopytka o długości ok 3 cm. W garnku zagotuj lekko osoloną wodę, wrzuć do niej ok 10 kopytek. Postępuj tak do wykorzystania całości ciasta. Delikatnie mieszaj łyżką od czasu do czasu, aby kopytka nie przykleiły się do dna. Gotuj wszystko 2 minuty od wypłynięcia kopytek na wierzch.

PESTO Z RUKOLI:

Składniki:
👉🏼100g świeżej rukoli
👉🏼40g lekko uprażonych nasion słonecznika [można użyć orzechów nerkowca – będzie jeszcze lepsze!]
👉🏼3 łyżki oliwy z oliwek
👉🏼ząbek czosnku
👉🏼spora szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

Rukolę umyj i wrzuć do blendera (tutaj sprawdzi się blender ręczny), dodaj jeszcze ciepłe nasiona słonecznika, rozgnieciony ząbek czosnku, oliwę oraz sól. Zmiksuj dokładnie.

O WŁAŚCIWOŚCIACH DYNI PISAŁAM [tutaj]

A rukola??

  • zawiera dużą ilość związków siarki- to nim zawdzięcza charakterystyczny, ostry smak. Odpowiadają one także za działanie bakteriobójcze. 
  • wykazuje działanie przeciwnowotworowe z uwagi na wysokie wartości glukozynolanów, dlatego zalecana szczególnie dla mężczyzn w profilaktyce raka prostaty
  • 100 gram rukoli pokrywa  dzienne zapotrzebowanie na witaminę K, a ta wspomaga układ kostny i ma działanie przeciwkrwotoczne.
  • Jest też znakomitym źródłem witaminy A. 
  • Świeże liście rukoli są bogatym źródłem folianów – zwłaszcza kwasu foliowego, dlatego powinny je włączyć do swojej diety przyszłe mamy. 

Koniecznie spróbój też:

Odkwaszających naleśników z dyni 

 

Dodaj komentarz