Najzdrowsze smoothie świata
Większość z nas zna aromat hibiskusa – jest to jeden z podstawowych składników smakowych herbat.
Herbatka z hibiskusa jest bardzo popularna w Egipcie i pewnie każdy kto tam był i spacerował po bazarkach – był nią częstowany przez ulicznych sprzedawców. Suszone kielichy kwiatów hibiskusa charakteryzują się ciemną, czerwono-purpurową barwą. Zaparzone mają bardzo wyrazisty, czerwony kolor. Herbata z hibiskusa jest aromatyczna, kwaskowata w smaku, orzeźwiająca.

Hibiskus (Ketmia chińska) to prawdziwy leczniczy skarb. Bogaty skład chemiczny kielichów kwiatowych warunkuje ich wielokierunkowe działanie.
Zawiera duże pokłady witaminy C, flawonoidów, polifenoli, antocyjanów,kwasów organicznych, enzymów, karotenów, błonnika i składników mineralnych. Młode liście są jadalne i czasem bywają używane jako substytut szpinaku. Prócz tego wykorzystuje się kwiaty ketmii jako źródło fioletowego, nietoksycznego barwnika, służącego do barwienia żywności.
Dlatego moje smoothie z zastosowaniem esencji z herbatki maja piękny kolor i orzeźwiający, kwaskowaty smak.


- 1 zmrożony banan,
- 100 ml mleka kokosowego,
- 100 ml mleka sojowego i
- 50 ml esencji z kwiatów
Ze względu na właściwości antyoksydacyjne, przeciwbakteryjne, hepatoptotekcyjne oraz immunomodulujące kwiaty hibiskusa stosujemy nie tylko w prewencji, ale i leczeniu różnych dolegliwościach. Jakich?
Po pierwsze odporność
Hibiskus warto stosować zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym – dzięki zawartości witaminy C, wspiera układ odpornościowy w walce z wirusami i bakteriami, a także wykazuje działanie przeciwzapalne. Cenne antyoksydanty (antocyjany, polifenole i flawonoidy), chronią organizm przed chorobami poprzez neutralizowanie wolnych rodników.
Po drugie nadciśnienie:
Wiele badań wskazuje, ze herbata z hibiskusa obniża ciśnienie krwi osób, które cierpią na łagodne nadciśnienie. Badania dowodzą, że picie 3 filiżanek herbatki z hibiskusa dziennie przez 6 tygodni obniża skurczowe ciśnienie tętnicze o 6 mmHg u pacjentów z ciśnieniem wysokim prawidłowym i łagodnym nadciśnieniem tętniczym. [1] Według naukowców, jedną z przyczyn otrzymanych wyników może być wpływ hibiskusa na rozluźnienie naczyń krwionośnych, wynikające z blokowania kanałów wapniowych odpowiedzialnych za transport jonów wapniowych, które gromadząc się w komórce podwyższają ciśnienie krwi. Drugim powodem jest hamowanie konwersji angiotensyny I do silnie zwężającej naczynia krwionośne angiotensyny II. Dodatkowym atutem herbaty z hibiskusa może być jego działanie moczopędne. Ogólnie rzecz biorąc przypisuje się jej właściwości kardioprotekcyjne, czyli ochronne na serce.
Po trzecie odchudzanie
Herbatka z hibiskusa polecana jest osobom pragnącym pozbyć się nadprogramowych kilogramów. W hibiskusie znajduje się substancja- fasolamina hamująca wydzielanie enzymu odpowiedzialnego za ochotę na słodycze. Herbatka dzięki obecności polifenoli wspomaga trawienie i pomaga zmniejszyć poziom tkanki tłuszczowej. Osoby z nadwagą wykorzystują właściwości detoksykujące i moczopędne hibiskusa, które wspomagają redukcję wagi.
Po czwarte cholesterol
Przeprowadzono badania [Hoppkins, 2014] wykazujące korzystny wpływ kwiatów hibiskusa na profil lipidowy poprzez zmniejszenie frakcji ,,złego” cholesterolu LDL, zwiększenie HDL i obniżenie poziomu trójglicerydów. Działają również hamująco na proces miażdżycowy.
Dodatkowym walorem rośliny jest niska toksyczność. Nie schodzi on w interakcje z lekami. Bez wątpienia daje to hibiskusowi przewagę nad wieloma środkami farmakologicznymi, których stosowanie niejednokrotnie wiąże się z działaniami niepożądanymi.



Hibiskus w ciąży
Aktualnie nie ma rzetelnych badań, które jasno określałyby, czy picie naparu z kwiatów hibiskusa jest szkodliwe dla rozwijającego się płodu, czy nie. Istnieją jednak informacje o ryzyku działania poronnego, dlatego ekstrakt z hibiskusa nie jest polecany kobietom w ciąży.
- Jeffrey S.: „Hibiscus tea reduces blood pressure.” Dostępne na: http://www.theheart.org/article/919631.do

