Najzdrowsze smoothie świata

Większość z nas zna aromat hibiskusa – jest to jeden z podstawowych składników smakowych herbat.

Herbatka z hibiskusa jest bardzo popularna w Egipcie i pewnie każdy kto tam był i spacerował po bazarkach – był nią częstowany przez ulicznych sprzedawców. Suszone kielichy kwiatów hibiskusa charakteryzują się ciemną, czerwono-purpurową barwą. Zaparzone mają bardzo wyrazisty, czerwony kolor. Herbata z hibiskusa jest aromatyczna, kwaskowata w smaku, orzeźwiająca.

Hibiskus (Ketmia chińska) to prawdziwy leczniczy skarb. Bogaty skład chemiczny kielichów kwiatowych warunkuje ich wielokierunkowe działanie.

Zawiera duże pokłady witaminy C, flawonoidów, polifenoli, antocyjanów,kwasów organicznych, enzymów, karotenów, błonnika i składników mineralnych. Młode liście są jadalne i czasem bywają używane jako substytut szpinaku. Prócz tego wykorzystuje się kwiaty ketmii jako źródło fioletowego, nietoksycznego barwnika, służącego do barwienia żywności.

Dlatego moje smoothie z zastosowaniem esencji z herbatki maja piękny kolor i orzeźwiający, kwaskowaty smak.

Tadam! Oto one:
Fioletowe najzdrowsze #smoothiebowl świata.
Potrzebujemy:
  • 1 zmrożony banan,
  • 100 ml mleka kokosowego,
  • 100 ml mleka sojowego i
  • 50 ml esencji z kwiatów
 
Sposób przygotowania:
 
Banana obranego ze skórki włóż do zamrażarki na minimum 3 h lub na całą noc. Pokrój w ćwiartki i zmiksuj blenderem z płynnymi składnikami. Udekoruj i smacznego!
 
Kcal: 325
B5,5; T19,5; W 33,5.
 

Ze względu na właściwości antyoksydacyjne, przeciwbakteryjne, hepatoptotekcyjne oraz immunomodulujące kwiaty hibiskusa stosujemy nie tylko w prewencji, ale i leczeniu różnych dolegliwościach. Jakich?

Po pierwsze odporność

Hibiskus warto stosować zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym – dzięki zawartości witaminy C, wspiera układ odpornościowy
w walce z wirusami i bakteriami, a także wykazuje działanie przeciwzapalne. Cenne antyoksydanty (antocyjany, polifenole i flawonoidy), chronią organizm przed chorobami poprzez neutralizowanie wolnych rodników.

Po drugie nadciśnienie:

Wiele badań wskazuje, ze herbata z hibiskusa obniża ciśnienie krwi osób, które cierpią na łagodne nadciśnienie. Badania dowodzą, że picie 3 filiżanek herbatki z hibiskusa dziennie przez 6 tygodni obniża skurczowe ciśnienie tętnicze o 6 mmHg u pacjentów z ciśnieniem wysokim prawidłowym i łagodnym nadciśnieniem tętniczym. [1] Według naukowców, jedną z przyczyn otrzymanych wyników może być wpływ hibiskusa na rozluźnienie naczyń krwionośnych, wynikające z blokowania kanałów wapniowych odpowiedzialnych za transport jonów wapniowych, które gromadząc się w komórce podwyższają ciśnienie krwi. Drugim powodem jest hamowanie  konwersji angiotensyny I do silnie zwężającej naczynia krwionośne angiotensyny II. Dodatkowym atutem herbaty z hibiskusa może być jego działanie moczopędne. Ogólnie rzecz biorąc przypisuje się jej właściwości kardioprotekcyjne, czyli ochronne na serce.

Po trzecie odchudzanie

Herbatka z hibiskusa polecana jest osobom pragnącym pozbyć się nadprogramowych kilogramów. W hibiskusie znajduje się substancja- fasolamina hamująca wydzielanie enzymu odpowiedzialnego za ochotę na słodycze. Herbatka dzięki obecności polifenoli wspomaga trawienie i pomaga zmniejszyć poziom tkanki tłuszczowej. Osoby z nadwagą wykorzystują właściwości detoksykujące i moczopędne hibiskusa, które wspomagają redukcję wagi.

Po czwarte cholesterol

Przeprowadzono badania [Hoppkins, 2014] wykazujące korzystny wpływ kwiatów hibiskusa na profil lipidowy poprzez zmniejszenie frakcji ,,złego” cholesterolu LDL, zwiększenie HDL i obniżenie poziomu trójglicerydów. Działają również hamująco na proces miażdżycowy.

Dodatkowym walorem rośliny jest niska toksyczność. Nie schodzi on w interakcje z lekami. Bez wątpienia daje to hibiskusowi przewagę nad wieloma środkami farmakologicznymi, których stosowanie niejednokrotnie wiąże się z działaniami niepożądanymi.

Hibiskus w ciąży

Aktualnie nie ma rzetelnych badań, które jasno określałyby, czy picie naparu z kwiatów hibiskusa jest szkodliwe dla rozwijającego się płodu, czy nie. Istnieją jednak informacje o ryzyku działania poronnego, dlatego ekstrakt z hibiskusa nie jest polecany kobietom w ciąży.

  1. Jeffrey S.: „Hibiscus tea reduces blood pressure.”  Dostępne na: http://www.theheart.org/article/919631.do
 
 

Dodaj komentarz