Grejpfrut pieczony z miodem, masłem orzechowym i orzechami.

Podany w ten sposób traci trochę ze swojej goryczki za która nie przepadam 😊 w tej wersji smakuje mi zdecydowanie bardziej.
.
Grejpfruta kroimy na połówkę, smarujemy miodem i masłem orzechowym. Nacinamy dookoła miąższu. Wkładamy do piekarnika 180 stopni 15 minut. Potem polewamy znowu miodem i dodajemy orzechy.
.
Grejpfruty są bogatym źródłem witamin C i beta-karotenu, dzięki czemu wzmacniają odporność organizmu. Mają zbawienny wpływ na serce, obniżając poziom cholesterolu i regulując ciśnienie. Grejpfruty są też ważnym składnikiem diet odchudzających – mają niewiele kcal i przyspieszają przemianę materii
Wszystkim jakkolwiek związanych z farmacja grejpfrut kojarzy się z pewnego rodzaju ,,niebezpieczeństwem”. Na studiach temat ten był wałkowany milion razy.
 
Tym bardziej nie rozumiem czemu lekarze o tym nie wspominają swoim pacjentom. Przecież dla wielu pacjentów zażywających przewlekle leki nie jest on wręcz wskazany do codziennej konsumpcji.
PAMIĘTAJCIE, ze grejpfrut i sok z niego jest silnym inhibitorem enzymu, który bierze udział w metabolizmie wielu leków. zahamowanie tego enzymu powoduje wiec, że stężenie leku we krwi niebezpiecznie rośnie prowadząc do przedawkowania i poważnych konsekwencji zdrowotnych. Fakt ten jest tym bardziej istotny, jeśli zdamy sobie sprawę, że mówimy tu o BARDZO popularnych lekach na nadciśnienie, cholesterol, nasennych czy przeciwdepresyjnych. Takie działanie, po wypiciu szklanki soku- moze utrzymywać sie 24 h i stężenie niektórych leków może wzrosnąć aż do 300%!! 😯😯😯😯

Dodaj komentarz