W farmacji stosuje się korę cynamonowca cejlońskiego oraz pozyskiwany z niej olejek. Olejek zawiera duże ilości aldehydu cynamonowego, który jest jedną z najważniejszych substancji bioaktywnych izolowanych z cynamonu. 

Z liści natomiast otrzymywany jest olejek, którego głównym składnikiem jest eugenol o charakterystycznym goździkowym zapachu (swoją drogą- zapach eugenolu unosi się tez w gabinecie dentystycznym – tam wykorzystywane jest działanie antyseptyczne tego olejku. Zauważyliście? Jeśli nie- rozgnieć goździk w palcach- powąchaj i powiedz- z czym Ci się kojarzy ten zapach! 🤔🤔)

Eugenol znany jest z właściwości antyseptycznych, ale z uwagi na wysoką toksyczność jego wykorzystanie jest ograniczone.
 
Pomimo licznych badań hipoglikemiczny mechanizm działania cynamonu nie został do końca poznany, ale wiadomo że działa na wielu płaszczyznach. Jednym z mechanizmów jest zwiększenie wrażliwości receptorów dla insuliny na komórkach obwodowych i pobudzenie wychwytu glukozy, hamowanie glukoneogenezu, zwiększenie wydzielania insuliny przez komórek β trzustki, hamowanie wydzielania oraz aktywności enzymów jelitowych odpowiedzialnych za metabolizm węglowodanów.
 
Dlatego tez wyciąg z cynamonowca znajdziemy w aptece w wielu preparatach polecanym cukrzykom a jego przeciwcukrzycowe właściwości potwierdzono w badaniach klinicznych.
 
Jest polecany wszystkim dbającym o sylwetkę. Korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego, przede wszystkim na trawienie i wchłanianie składników odżywczych. Stosuje się go się przy dolegliwościach trawiennych, pobudza apetyt- wchodzi w skład tzw. ziół szwedzkich – ich działanie polega na pobudzaniu wydzielania soków żołądkowych. Pomaga w wzdęciach, biegunkach, skurczach żołądka, zgadze czy wrzodach.
 
Cynamon posiada wiele prozdrowotnych właściwości- antybakteryjne i przeciwgrzybiczne, przeciwzapalne i antyoksydacyjne Jednakże szczególnie duże nadzieje wiąże się z możliwością jego wykorzystania w prewencji i leczeniu cukrzycy, nowotworów i chorób sercowo-naczyniowych.
 
Co zawiera cynamon?
1 łyżeczka zmielonego cynamonu zawiera: 👉🏼19 kalorii
👉🏼 4 gramy błonnika
👉🏼68% manganu
👉🏼8% wapnia
👉🏼4% żelaza
👉🏼3% witaminy K.
 
Ale!
 
Obecny w cynamonie eugenol zmienia właściwości żółci. Ta uczestniczy w procesie trawienia tłuszczy. Jeśli masz więc jakikolwiek problem ze schorzeniami wątroby lub woreczkiem żółciowym lepiej zrezygnować z cynamonu.
 
Cynamon jest także silnym alergenem kontaktowym i pokarmowym, dlatego też może nasilać zmiany atopowe na skórze oraz w obrębie błon śluzowych jamy ustnej i przewodu pokarmowego.
 
Nie powinny go stosować kobiety w ciąży, może bowiem wykazywać działanie poronne.

Dodaj komentarz